De Vlaamse regering zal voortaan Dexia als huisbankier vervangen door ING. De Nederlandse bankier wordt ook huisbankier van Vlaamse overheidsinstellingen in de plaats van KBC.



Dexia Bank België is 20 jaar lang de huisbankier geweest van de Vlaamse regering, maar binnenkort zal dat wellicht niet meer zo zijn. Woensdagochtend meldde de krant De Tijd dat de Vlaamse regering nu gekozen heeft voor ING. Tegelijk zou KBC als huisbankier van de Vlaamse overheidsinstellingen vervangen worden door ING.

Volgens minister-president Peeters is er in beide gevallen een openbare aanbesteding geweest en kwam ING "daar met kop en schouder" boven de andere banken uit. Hij vindt het dan ook normaal dat ING het contract toegewezen krijgt. De Vlaamse regering heeft vrijdag de beslissing genomen, maar er werd niet over gecommuniceerd omdat er nog een periode van 15 dagen is waarin Dexia en KBC die beslissing kunnen aanvechten.

'Geen rancune tegenover Dexia en KBC'
Er zijn ook vragen over het signaal dat Vlaanderen geeft door twee Belgische huisbankiers die de voorbije maanden forse problemen hebben gekend, in te ruilen voor het Nederlandse ING.

Vereeck wijst daarbij de kritiek die Peeters eerder had op het OCMW van Vilvoorde toen dat enkele maanden geleden in volle Dexia-crisis het geld daar weghaalde. Anderzijds is er een gerucht dat Peeters zelf zou gedreigd hebben om de gemeenten aan te zetten tot "een run on the bank" toen hij zijn zin niet kreeg bij de aanpak van Dexia. Peeters ontkent dat evenwel dat hij zoiets zou gezegd hebben.

Welk signaal voor markten en klanten?
De Vlaamse regering is dan wel de grootste klant van Dexia Bank België, die nu een jaarlijkse stroom van 30 miljard euro ziet verdwijnen. Dat is niet leuk voor de bank, maar financieel-economisch is het ook niet echt een probleem. De liquiditeit van Dexia België wordt er niet door aangetast, ook niet bij KBC overigens.

Wel zouden de Vlaamse beslssing door de markten en de klanten beschouwd kunnen worden als een teken van wantrouwen tegenover de twee grote Belgische banken. Dexia Bank België (DBB) is enkele maanden geleden overgenomen door de federale overheid en Vlaanderen was toen boos omdat het niet betrokken was bij de redding daarvan.

(belga, de tijd)